Graphic saying Get The Book - the Home Distillation Handbook by Ola Norrman


Home
Over de uitgever
Distilleren als hobby
Hulp bij het downloaden
Kosten van de apparatuur
Gratis updates
Gezondheid & veiligheid
Wettelijke voorwaarden
Links
Nieuws
Dranken en likeuren
Bestel het online-boek
Geheimhoudingsbeleid
Kwaliteitdistillatie
Inhoudsopgave
Uw suggesties
Vertel een vriend service


Het HANDBOEK voor thuisdistillatie.

Hobby distillatie van alcohol - een prachtige hobby

……….. in de landen waar het is toegestaan.

Ten eerste is amateursdistillatie voor mensen die een kwaliteitsprodukt willen maken. Het is het niet waard om een goede still te maken en de tijd te nemen voor fermentatie en distillatie, als je het snel en onzorgvuldig doet, omdat je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid belangrijker vind dan kwaliteit. Als je alcohol met een slechte smaak gebruikt voor het maken van een likeur, zal het eindprodukt ook slecht smaken, zelfs al gebruik je het als wodka. Wie wil er nu wodka met een slechte smaak?

Aan de andere kant, als je weet wat je moet doen (volg het boek), gebruik goede gist en ingrediënten, distilleer twee maal, distilleer de alcohol zo puur mogelijk (temperatuurscontrole),…….. verdun vervolgens de alcohol en zuiver het met aktieve koolstof. Zelfs als er maar een klein aantal onreinheden in, zitten afkomstig van het begin en einde van de distillatie, zal het eindresultaat een alcohol van hoge kwaliteit zijn.

Deze alcohol gebruikt men als basis voor de aanmaak van uitstekende likeur of sterke drank ….. of men drinkt deze basisalcohol puur als een wodka.

Dit is tevens de reden waarom men een kolomdistiller dient te gebruiken in plaats van een potdistiller. Als men een whisky, cognac, slivowits, calvados, rum of een ander distillaat probeert te maken met een potdistiller, dan dient men ieder detail, gebruikt bij de aanmaak van deze dranken, te immiteren om een goed resultaat te bereiken en dit produkt moet vervolgens gerijpt worden onder identieke omstandigheden welke de fabrikant gebruikt. In de praktijk blijkt dit niet realiseerbaar. Het produceren van een pure, kwalitatief hoogwaardige alcohol is echter geen probleem. Vergelijk dit eens met het zelf maken van wijn of bier en probeer maar eens een beroemde Bordeaux wijn te immiteren, dit is bijna onmogelijk, maar met sterke drank lukt dit immiteren bijzonder goed.

Met pure alcohol als basis kan men met behulp van essences citroenwodka, rum etc. maken. Gin , de meeste likeuren, citroenwodka, manderijnenwodka etc. worden met dezelfde ingrediënten gemaakt als welke de fabrikanten gebruiken, en men krijgt een commercieel resultaat, … soms zelfs beter, b.v. als de fabrikant een goedkopere essence gebruiken!

Schotse whisky bevat 1300 vluchtige stoffen, welke bijdragen aan geur en smaak.

Het wordt geproduceerd d.m.v. potdistillatie en als je iets aan de bereidingswijze veranderd, zal de smaak veranderen. Men kan de whisky-smaak echter benaderen. Met cognac kan men de originele smaak nog dichter benaderen, met rum echter kan men een indentiek resultaat bereiken.

Men kan de kwaliteit van de eigen gebruikte produkten eenvoudig vergelijken met kwaliteitsprodukten, door gist- essence- en aktieve koolstof monsters te bestellen bij Gert Strand AB in Zweden. Alleen topkwaliteit wordt verkocht en hun essences onder de merknaam“Prestige”, (wereldmarktleider) zijn slechts een consumenten variant van de essences verkocht aan distilleerderijen. Dit geldt ook voor de “Turbo”gisten. De kwaliteit van hun aktieve koolstof doorstaat gemakkelijk de vergelijking met een Chemviron of andere topmerken.

De kwaliteit van het eindprodukt is zo goed als de zwakste schakel in de keten. Een konstant gebruik van kwaltiteit geeft een superieur produkt. Een goed boek of kennis, goede gist, kristalsuiker, een goede kolomdistilleerder (welke 90-95 % alcohol produceert), vakmanschap, hoogwaardige aktieve koolstof en essences van topkwaliteit en ……het eindprodukt zal gelijk zijn aan dat van commerciële produkten (uitgezonderd whisky, calvados, slivowits en cognac), of men dient aan het proces meer aandacht te schenken.

Wanneer je in een blinde test de commerciële produkten qua smaak soms kunt overtreffen, ben je een goede amateurdistilleerder – maar niet de enige: iedereen die werkt met hoge kwaliteitsnormen zal dit kunnen.